Нос Калиакра

Нос Калиакра / От гръцки:"красив нос" е невероятно красив полуостров, разположен в най-южната част на Добруджанското плато.Той е вдаден на 2 км навътре в морето.Заради невероятната си красота , наличието на много видове растения / 400 / вида . От тук преминава пътя на мигриращите птици от Европа и Африка, известен, като Виа Понтика. Включен е в 100- те национални обекта. Мястот е било населено още от времето на траките.От този период е останала част от гробница.

 

 

През V-VI век е имала функция на укрепено селище срещу набезите на варварски племена т север. 

Разцвета на Калиакра настъпва през периода XIV в.Тогава носи името Карвуна и е център на едноименното княжество и едно от последните български владения, които падат под османска власт.

От този период са и най-популярните легенди за Калиакра.

Най-популярната легенда, която местното население пази и разказва е за 40 български момичета, водени от красивата Калиакра, които скочили от скалите, за да избягат от поробителите. И до ден днешен, още в началото на нос Калиакра, от лявата страна ще видите знаменития паметник на 40-те девойки, който пази спомена за красивите момичета жертвали живота си край Калиакра в името на своята вяра и свободата.