Слънчевата система

Слънчевата система е космическата система, в която се намира нашата планета Земя и следователно – в която се намираме и самите ние. Слънчевата система е група от астрономически обекти. Тези астрономически обекти се наричат още небесни тела.

Слънчевата система е част от космоса. В нея има много небесни тела като различни по големина планети, техните спътници, междупланетарен прах и газ. Най-голямото небесно тяло в Слънчевата система е Слънцето и затова тя носи неговото име.

Слънцето е звезда, която сама произвежда топлината и светлината си. Вътре в нейното ядро температурата е мнооооого голяма – около 15 000 000 градуса по Целзий. На повърхостта на Слънцето температурата е по-ниска и достига около 6 000 градуса. Слъцнето е най-голямото космическо тяло в Слънчевата система. То е над 100 пъти по-голямо от нашата планета Земята. Слънцето е отдалечено на 150 000 000 километра от Земята.

Планетите са големи космически тела, които обикалят по своята орбита около Слънцето. Те не излъчват собствена светлина, а приемат от светлината на Слънцето, като я отразяват. Планетите се намират на различна отдалеченост от Слънцето и затова го обикалят за различно време. Най-отдалечените планети от Слънцето го обикалят най-бавно. В Слънчевата система има 8 планети. Всички те носят имената на богове от древногръцката и древноримската митология.

Земята е една от осемте планети в Слънчевата система. Тя е трета по отдалеченост от Слънцето. По-близо от нея до Слънцето са планените Меркурий и Венера, а след нея е Марс. Тези четири планети се наричат вътрешни и те си приличат в доста отношения. Те са сравнително малки и имат твърда скалиста повърхност. Затова те са наречени скалисти планети или планети от земен тип. Сред тях най-голяма е нашата планета Земята. Учените непрекъснато изследват планетите от Слънчевата система, но все още не са достигнали до някои от тях и затова за някои планети ние имаме много малко информация.

След вътрешните планети следват и външните. Те също са четири. Това Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Те са много отдалечени от Слънцето и също така са много по-големи от вътрешните, затова ги наричат планети гиганти. Планетите гианти нямат твърда повърхност, а са съставени от газове и течности. Тяхната температура е много ниска, защото те са много далече от Слънцето.

Разгледайте сцените в урока и научете повече за всички планети в Слънчевата система.

Приятна разходка из космическия свят!