Световен океан. Океани и морета

Както вече знаете, повърхността на Земята е съставена от вода и суша. Водата обаче заема цели 2/3 от земната повърхност или още по-точно – цели 71% от повърхността на Земята е вода. Сигурно се питате каква е всичката тази вода. Отговорът е много лесен – тази вода са всичките океани и свързаните с тях морета.

Какво са океаните?

Океани наричаме онези огромни водни басейни, които се намират между континентите. Всички океани имат свое легло, което представлява вдлъбната част от повърхността на Земята, която е пълна с мнооооого вода.

Опитай: Да издълбаеш една дупка в пясъка и да я напълниш с вода. Твоята дупка ще е твоят малък океан, а издълбавайки я, ти правиш легло за твоя океан. Страхотно, нали!

Тъй като континентите, тоест сушата, са разделили водната повърхност, то ние днес познаваме 4 отделни части на водната повърхност. Или по-добре казано – на Земята са се образували 4 отделни океана. Те са: Тихият океан, Атлантическият океан, Индийският океан и Северният ледовит океан.

Какво знаем за океаните?

Тихият океан е най-големият океан на Земята. Това означава, че той има най-голяма площ. Неговата площ е 179 милиона квадратни километра. Знаете ли какво значи това? Това показва, че Тихият океан сам по себе си е по-голям от цялата суша на Земята. Невероятно!

Тихият океан е свързан с другите океани и няколко морета като Охотско, Берингово и Филипинско море. Освен това в Тихия океан се намира най-дълбоката точка на Земята, наречена още Марианска падина. Марианската падина е дълбока 11 022 метра. През 1960 година откривателите Жак Пикар и Дон Уолш се спускат в Тихия океан и достигат чак до Марианската падина. Никой друг преди тях не е успял да го направи.

Ако си любопитен да узнаеш повече за пътешествието на Жак Пикар и Дон Уолш, разгледай сцените от урока.

Вторият по големина е Атлантическият океан. Интересното при него е, че в средата му се е образувал голям подводен рид, който се издига над водата и образува острови. През Атлантическия океан преминава и най-известното океанско течение Гълфстрийм, за което също ще научиш в сцените на урока.

Индийският океан е третият по големина. В него има много острови, морета, полуострови и заливи. Най-големият остров в Индийския океан е Мадагаскар.

Четвърти по големина е Северният ледовит океан. Той има най-малка площ от останалите. По-интересното при него е, че той е мнооооого студен океан. Температурата на водата му е ниска почти през цялата година и затова Северният ледовит океан има ледена покривка, откъдето идва и неговото име.

Учените смятат, че още един океан би могъл да се обособи на Земята. Те го наричат Южен океан или Антарктически океан заради неговото разположение, но в нашите атласи той още не е отбелязан, защото учените все още го изследват.

А какво са моретата?

Моретата също като океаните са водни басейни, които са свързани с океаните и са разположени край континентите, но те са доста по-малки. Още от предишните уроци знаете, че в зависимост от мястото, където се намират, моретата се делят на крайбрежни и вътрешни.

Помислете: Кои морета са крайбрежни и кои – вътрешни? По какво се различават те?

Между моретата и океаните има връзка. Тя се осъществява чрез протоци. Проток е тясна ивица вода, която разделя две части от сушата и по този начин свързва две части от водната повърхност, тоест два водни басейна.

Например: Босфор е такъв проток. Той свързва Мраморно море и Черно море, като разделя Балканския полуостров и Мала Азия.

Какво е Световен океан?

Всички океани и морета на нашата планета събрани в едно се наричат Световен океан. Водата в световния океан има еднакви свойства и вие вече сте ги изучили.

Припомнете си: Какви са свойствата на водата в Световния океан?
Какъв е нейният цвят?
Какъв е нейният вкус?

Водата в Световния океан непрекъснато се движи под въздействие предимно на ветровете. Нейните движения се наричат вълни. А най-големите вълни се наричат цунами. Цунамитата не могат да се получат само от вятъра. Те се образуват при земетресения или изригвания на вулкани по морското дъно.

Мястото, където водата в Световния океан се отделя от сушата, се нарича брегова линия. Днес я наричаме просто бряг. Морските брегове са изключително красиви и в сцените от урока можете да разгледате как изглеждат те. Ако брегът е по-нисък, се образува плажна ивица и ние можем да ходим там на плаж. Ако обаче водата е обградена от три страни от суша, сякаш е вдадена е нея, тогава вече не говорим за бряг, а за залив. Оградената от всички страни с вода суша се нарича остров.

Защо Световният океан е важен за нас?

Световният океан има голямо стопанско значение. Това е така, защтото той е богат на множество полезни изкопаеми като руди, природен газ и нефт. Освен това благодарение на Световния океан силно се развива корабостроителството и морският транспорт. Хората използват водите на Световния океан за риболов, защото в тях живеят много голямо количесто морски риби, раци, миди, октоподи и други. А водораслите пък също се преработват и използват от хората. Едно от най-големите значения на Световния океан за хората е в областта на туризма, защото хиляди хора всяка година почиват на морето.

Кога за последно бяхте на море?
Защо предпочитате да ходите на море, какво ви харесва най-много там?
Коя ви е любимата морска риба?
Кой ви е любимият морски курорт?

За да научите повече интересни и любопитни факти за океаните и моретата на нашата планета Земята, разгледайте сцените в урока.

Приятна обиколка из дълбините на Световния океан!