Възстановяване на българското царство. Асеневци

След величието на Първото българско царство погромът му бил много жесток и тежък за българите. В началото на XII век българите били под византийско робство, което продължило повече от 150 години. Тя нямали свой цар, нито свой патриарх. Техните опиити за осовобождение до този момент не били успешни и нямало изглед за скорошно освобождение.

По това време българите били принудени да плащат много по-високи данъци, които били непосилни за тях.

Двамата братя Асен и Петър решили да сложат край на византийското робство. Те били потомци на болярски род от Търново. Недоволни и защитаващи българската чест, те оглавили мощно въстание. То избухнало през есента на 1185 година. Началото на въстанието били поставено в църквата “Свети Димитър Солунски”. Това въстание е известно още като въстанието на Асен и Петър.

Въстанието на Асен и Петър било предвождано от Асен, който бил по-малкият от двамата братя. Той бил много смел и дързък, а уменията му в битка били завидни. На следващата година от избухването на въстанието през лятото на 1186 година Северна България била окончателно освободена благодарение на смелостта на българската армия. След тази победа тя се насочила и към Тракия.

През 1187 година византийският император Исак II Ангел заедно със своята войска обсадил Ловеч, където по това време били българските войски. Византийците цели 3 месеца продължили своята обсада, но тя завършила с неуспех за тях. Така византийците се принудили да сключат мирен договор с българите.

Този мирен договор гласял, че византийският император признава България в границите, в които тя се простирала тогава. Така било поставено началото на Второто българско царство. Родът на двамата братя Асен и Петър, познати днес като Асеневци, оглавил възродена България. За нейна столица бил избран град Търново, родното място на Асеневци.

Благодарение на своите водачески умения двамата братя успели да обединят по-голямата част от българските земи на север от Стара планина. По-големият от двамата Петър дам решил да отстъпи властта на своя брат Асен, който управлявал мъдро и с любов своя народ.

Няколко години по-късно в Търново се разярили борби за власт между болярите и цар Асен бил убит от Иванко – негов родственик, но и заговорник срещу двамата братя. Така все пак цар Петър поел властта в свои ръце. Той също загинал в предателски заговор, целящ изземването на властта. И двамата братя били убити от своя народ.

На българският престол през 1197 година застанал техният по-малък брат Калоян, чието управление дълго ще се помни в българската история. За него ще научите в следващите уроци.

Разгледайте сцените от урока. Те ще ви пренесат из пределите на Търново и Ловеч и ще ви разкрият още интересни факти за управлението на Асенвци.

Приятно пътешествие из Второто българско царство!